Propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind securitatea naţională, iniţiată de deputaţii PNL Cătălin Predoiu, Gabriel Andronache şi Cristina Trăilă și adoptată tacit de Camera Deputaților, în luna noiembrie, a primit punct de vedere negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Actul normativ prevede folosirea din nou în anchetele penale a informaţiilor obținute de serviciile secrete.
Plenul CSM a refuzat în ședința de plen de marți să emită un aviz, dând doar un punct de vedere negativ asupra propunerii legislative de modificare şi completare a Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, inițiată, printre alții, de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.
Potrivit CSM, plenul a hotărât, în schimb, cu majoritate de voturi, emiterea unui punct de vedere negativ faţă de acest proiect. Decizia a fost luată cu 11 voturi „pentru” transmiterea unui punct de vedere negativ, 6 voturi „pentru” respingerea transmiterii unui punct de vedere negativ și 1 vot nul, reltează hotnews.ro.
În timpul dezbaterilor din şedinţa Consiliului, o parte dintre membrii CSM au adus acuzații grave, spunând că implicarea din nou a serviciilor de informaţii în anchetele penale ar fi un pericol pentru democraţie, potrivit Agerpres.
„Proiectul de modificare legislativă este unul profund viciat. Viciul viciilor, spun eu, este sfidarea. Mi se pare că această propunere legislativă sfidează ordinea constituţională şi sfidează democraţia. Cadrul constituţional al derulării procedurilor judiciare în România este foarte bine conturat. În niciun capitol sau text din Constituţie nu vom găsi decât instanţele de judecată şi Ministerul Public competente să deruleze vreun act în legătură cu actul de justiţie. Eu cred că democraţia ar înceta să mai funcţioneze în parametrii constituţionali în momentul în care serviciile secrete ar interfera în actul de justiţie”, a declarat judecătoarea Lia Savonea, fost președinte al CSM.
Un alt membru al CSM, judecătoarea Gabriela Baltag, a spus că proiectul este unul „monstruos”, care „ar permite Securităţii să revină în sistemul judiciar”.
„Consider că CSM nu trebuie să dea un aviz pe acest proiect de lege. Este trist că, la mai bine de 31 de ani de la Revoluţie, ne gândim să acceptăm ideea că am putea să întoarcem Securitatea în activitatea judiciară. Oficial, că bănuiesc probabil nu prea a plecat niciodată din sistemul judiciar. Sper ca până la sfârşitul zilei CSM nu va face ruşinea să dea vreun aviz pe acest proiect de lege, pentru că ar trebui să plecăm cu toţii acasă. Noi ar fi trebuit să criticăm acest proiect printr-un comunicat, să luăm atitudine, îndată ce a venit la CSM. Nu avem nevoie de studii de drept comparat, avem o istorie cu serviciile de informaţii, indiferent de denumirea lor, că nu e vorba numai de SRI”, a afirmat Baltag.
În 17 noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat tacit propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, iar proiectul ar urma să intre în dezbaterea Senatului, care este for decizional.